PAST edition 2019

1 June until 6 September

 

20 september | 17.15

Balkan Brothers (muziekfietstour)

Dit trio bestaat uit Bart de Kater, op klarinet, gaida (doedelzak gemaakt van geitenhuid) en kaval (herdersfluit). Wilco Oomkes op accordeon en Joris van Beek op viool en contrabas. Alle drie zijn zij fervente Balkanliefhebbers, meerder jaren maakten zij in de zomervakantie gezamenlijk de trip naar het Bulgaarse Plovdiv festival waar zij les kregen van de grootmeesters van de Balkaninstrumenten.

Bart de Kater studeerde aan het Conservatorium in Amsterdam. Hij speelt in het NBE en heeft een eigen kwartet het NAKK, maar de Balkanmuziek blijft belangrijk voor hem.

Wilco Oomkes heeft zijn opleiding aan het Haags Conservatorium gedaan. Hij vindt diversiteit en verscheidenheid in muziek en dat is ook wat hij zoekt in zijn projecten. Wilco speelt in de Balkan band Ot Azoj net als Joris van Beek die zich helemaal gespecialiseerd heeft in Balkan en Klezmer muziek speelt in Ot Azoj. Hij studeerde Turkse en Grieks muziek bij Codarts in Rotterdam. Tijdens een uitwisseling met de universiteit in Istanbul verdiepte hij zich in de oosterse compositietechnieken en het spelen op de viersnarige kemence. In Bulgarije kocht hij in een klein dorpje ook een trompetviool gemaakt van een halve trompet en een halve viool, waarbij het geluid versterkt wordt door de kop van 78toeren platenspeler.