PAST edition 2019

1 June until 6 September

 

12 Juli | 12:00

Available Jelly

Verwacht het onverwachte. Dat is de beste raad die je iemand kunt geven, die een concert van Available Jelly bezoekt. Door de jaren heen zijn de bezetting en het repertoire zo vaak van samenstelling gewisseld, dat zelfs de musici voorafgaande aan een optreden niet weten welke richting de muziek uit zal gaan.

De invloeden in de muziek van Available Jelly gaan van oude New Orleans-jazz tot de innovaties van Ornette Coleman en andere muzikale vernieuwingen, en van etnische muziek (van de Balkanlanden tot Madagaskar) tot populaire muziek. Dit mag misschien klinken als een vage, ondoordringbare muzikale hutspot, maar dat is het niet.

De pakkende melodieën van Michael Moore en Eric Boeren getuigen hiervan. Van belang blijft ook de theaterachtergrond van de musici. Available Jelly is immers begonnen als de muzikale poot van de Great Salt Lake Mime Troupe. Gevoel voor drama en absurdistische humor zijn prominent aanwezig in de muziek.

De “eenvoudige” muzikale ideeën in Moore’s composities weerspiegelen die gevarieerdheid: het kunnen barokachtige arrangementen zijn voor blazers, bewerkte hymnen of gewoon melodieën die je doen denken aan kamermuziek miniatuurtjes. Hij verweeft Europese volkstradities met Nino Rota thema’s, fragmenten uit Dizzy’s Salt Peanuts en popliedjes. Heel natuurlijk. Tongue in cheek.

In Eric Boeren’s composities is een belangrijke plaats ingeruimd voor improvisatie waarin de verschillende groepsleden hun muzikale ei kwijt kunnen. Hij laat zich beïnvloeden door buiten muzikale ideeën: een figuur uit de Kamagurka strip, een lief eenogig hondje of Zuid Amerikaanse ritmes. Beïnvloeding staat echter niet gelijk aan imitatie: in Boeren’s handen wordt slechts gespeeld met het wezen van het origineel.