Available Jelly - 12 Juli

 

Verwacht het onverwachte. Dat is de beste raad die je iemand kunt geven, die een concert van Available Jelly bezoekt. Door de jaren heen zijn de bezetting en het repertoire zo vaak van samenstelling gewisseld, dat zelfs de musici voorafgaande aan een optreden niet weten welke richting de muziek uit zal gaan.

De invloeden in de muziek van Available Jelly gaan van oude New Orleans-jazz tot de innovaties van Ornette Coleman en andere muzikale vernieuwingen, en van etnische muziek (van de Balkanlanden tot Madagaskar) tot populaire muziek. Dit mag misschien klinken als een vage, ondoordringbare muzikale hutspot, maar dat is het niet.

De pakkende melodieën van Michael Moore en Eric Boeren getuigen hiervan. Van belang blijft ook de theaterachtergrond van de musici. Available Jelly is immers begonnen als de muzikale poot van de Great Salt Lake Mime Troupe. Gevoel voor drama en absurdistische humor zijn prominent aanwezig in de muziek.

De “eenvoudige” muzikale ideeën in Moore’s composities weerspiegelen die gevarieerdheid: het kunnen barokachtige arrangementen zijn voor blazers, bewerkte hymnen of gewoon melodieën die je doen denken aan kamermuziek miniatuurtjes. Hij verweeft Europese volkstradities met Nino Rota thema’s, fragmenten uit Dizzy’s Salt Peanuts en popliedjes. Heel natuurlijk. Tongue in cheek.

In Eric Boeren’s composities is een belangrijke plaats ingeruimd voor improvisatie waarin de verschillende groepsleden hun muzikale ei kwijt kunnen. Hij laat zich beïnvloeden door buiten muzikale ideeën: een figuur uit de Kamagurka strip, een lief eenogig hondje of Zuid Amerikaanse ritmes. Beïnvloeding staat echter niet gelijk aan imitatie: in Boeren’s handen wordt slechts gespeeld met het wezen van het origineel.

Available Jelly bestaat uit:

Michael Moore – altsax, clarinet
Eric Boeren – cornet
Wolter Wierbos – trombone
Omer Govreen – bas
Michael Vatcher – slagwerk

Muzikale voorpret

Monuments
Happy Camp
Bilbao Song

Trio Açai - 26 juli

 

In elke noot zingt Femke Smit haar diepe liefde en begrip voor de Braziliaanse taal, cultuur, swing!

Met haar muzikale vrienden Daniel de Moraes en Felix Hildenbrand vormde ze Trio Açai om voortreffelijk intieme versies te presenteren van een repertoire bestaande uit Samba Canção gekruid met MPB. Het resultaat is een hartverwarmend eerbetoon aan grote componisten als Nelson Cavaquinho, Dona Ivone Lara, Paulinho da Viola (met wie Femke onlangs met veel plezier optrad), Djavan, …

Trio Açai bestaat uit:

Femke Smit – zang
Daniel de Moraes – gitaar, cavaquinho
Felix Hildenbrand – bassen

The Gospel Sessions - 23 augustus

 

Het duo van John Dikeman en Ernst Glerum brengt muziek uit verschillende religieuze tradities, waaronder lofzangen uit de Europese christelijke religies en muziek uit de Afro-Amerikaanse kerk op basis van Gospel en de blues. De composities fungeren als springplank voor improvisatie die de muziek naar een onconventioneel gebied kan brengen, maar de nadruk op melodie en soulvolle interactie houdt de muziek toegankelijk.

Dikeman and Glerum allow you to set aside any aversion to sentimentality. That is probably where faith (God or your fellow man) come into play. But then Gospel has always played that role. Dikeman applies the perfect amount of vibrato and when needed works the upper register to great effect. The sympathetic paring at the Bimhuis in Amsterdam in 2018 thrills the audience and it’s twenty minutes of music leaves you wanting so much more.” Mark Corroto over het album Spirituals op Allaboutjazz.com.

Dit concert wordt ondersteund door het Fonds Podiumkunsten in het Balkonscènes programma (liveoptredens in de Covid-19 periode).

 

The Gospel Sessions bestaat uit:

John Dikeman - saxofoon
Ernst Glerum - contrabas

Muzikale voorpret

John Dikeman
Ernst Glerum

Pelican Three - 23 augustus

Het nieuwe trio van trompettist Dirk Beets, saxofonist en basklarinettist Iman Spaargaren en gitarist Mark Tuinstra wentelt zich bewust in eigenzinnige composities door gebruik te maken van een breed scala aan klanken en texturen.

De muziek van het trio varieert van lyrische kamermuziek tot rauwe punk en van gevoelige vrije composities tot humoristische escapades met respect voor en kennis van de jazztraditie.

Intens samenspel van de drie teamspelers zorgt voor kristalheldere verhaallijnen, gepassioneerde solo’s en maakt op organische wijze gebruik van de ruimte in deze ongewone bezetting. Beets, Spaargaren en Tuinstra beginnen aan een muzikaal avontuur en hopen tot leven te komen!

Dit concert wordt ondersteund door het Fonds Podiumkunsten in het Balkonscènes programma (liveoptredens in de Covid-19 periode).

 

Pelican Three bestaat uit:

Dirk Beets – trumpet
Iman Spaargaren – tenor saxophone, clarinet and bass clarinet
Mark Tuinstra – guitar

Duo – Joost Lijbaart & Kika Sprangers (muziekfietstour) - 20 september

 

Drummer Joost Lijbaart heeft al eerder opgetreden in het Kerkje in Holysloot en vraagt elk jaar wanneer hij terug kan komen. Lijbaart heeft een schijnbaar onuitputtelijke energie en reist de hele wereld over o.a. met het ensemble Under the Surface.

Hij heeft ook een grote openheid naar jongere generaties muzikanten. In de fietstour speelt hij met de saxofoniste Kika Sprangers die 2016 die haar conservatoriumstudie in Utrecht afrondde met een eindexamenconcert dat werd beoordeeld met een ‘9 met onderscheiding’.

“Sprangers’ stijl sleurt je automatisch en bedrieglijk eenvoudig mee, maar is nooit voorspelbaar. Het is jazz die van stilte opzweept naar symfonische proporties zonder een moment kitscherig te worden.”

– NRC 2019 –

Duo – Joost Lijbaart & Kika Sprangers (muziekfietstour) bestaat uit:

Joost Lijbaart - drums & percussies
Kika Sprangers - saxofoon

Muzikale voorpret

Joost Lijbaart
Kika Sprangers

Trio – Luc Ex / Annelie Koning / Tristan Renfrow (muziekfietstour) - 20 september

 

Luc Ex is evenals Lijbaart ook een oudgediende die goed met de nieuwe generatie overweg kan. Annelie Koning is experimenteel vocaliste en componiste die in 2017 afstudeerde aan het conservatorium van ArtEZ in Arnhem richting Jazz/Pop zang. Naast haar bachelor volgde ze het Honours Programme. Hiervoor schreef ze een artistiek onderzoek over verbinding en vervreemding. Annelie onderzoekt alle mogelijke geluiden die de stem kan maken en hoe ze deze geluiden in haar composities en performances kan inzetten. Luc Ex zet een warme, aanstekelijke groove neer die deels aanluit bij de teksten maar ook een eigen leven leidt. De jonge veelzijdige Amerikaanse drummer, percussionist en componist Tristan Renfrow heeft een heldere en directe stijl die het geheel verbindt. Hun nieuwe programma `Love is a Dog From Hell’ is gebaseerd op gedichten van Charles Bukowski.

 

Trio – Luc Ex / Annelie Koning / Tristan Renfrow (muziekfietstour) bestaat uit:

Luc Ex - gitaar
Annelie Koning - zang
Tristan Renfrow - drums

Balkan Brothers (muziekfietstour) - 20 september

 

Dit trio bestaat uit Bart de Kater, op klarinet, gaida (doedelzak gemaakt van geitenhuid) en kaval (herdersfluit). Wilco Oomkes op accordeon en Joris van Beek op viool en contrabas. Alle drie zijn zij fervente Balkanliefhebbers, meerder jaren maakten zij in de zomervakantie gezamenlijk de trip naar het Bulgaarse Plovdiv festival waar zij les kregen van de grootmeesters van de Balkaninstrumenten.

Bart de Kater studeerde aan het Conservatorium in Amsterdam. Hij speelt in het NBE en heeft een eigen kwartet het NAKK, maar de Balkanmuziek blijft belangrijk voor hem.

Wilco Oomkes heeft zijn opleiding aan het Haags Conservatorium gedaan. Hij vindt diversiteit en verscheidenheid in muziek en dat is ook wat hij zoekt in zijn projecten. Wilco speelt in de Balkan band Ot Azoj net als Joris van Beek die zich helemaal gespecialiseerd heeft in Balkan en Klezmer muziek speelt in Ot Azoj. Hij studeerde Turkse en Grieks muziek bij Codarts in Rotterdam. Tijdens een uitwisseling met de universiteit in Istanbul verdiepte hij zich in de oosterse compositietechnieken en het spelen op de viersnarige kemence. In Bulgarije kocht hij in een klein dorpje ook een trompetviool gemaakt van een halve trompet en een halve viool, waarbij het geluid versterkt wordt door de kop van 78toeren platenspeler.

Balkan Brothers (muziekfietstour) bestaat uit:

Bart de Kater - klarinet, gaida (doedelzak gemaakt van geitenhuid) & kaval
Wilco Oomkes - accordeon
Joris van Beek - viool en contrabas

Trio Janssen, Glerum & Janssen - 25 oktober

 

Guus Janssen, Wim Janssen en Ernst Glerum

Guus Janssen (orgel, piano), is zowel componist als uitvoerend musicus, die in zijn werk verschillende muzikale werelden bijeenbrengt: die van de klassieke muziek en van de jazzmuziek, van het componeren en van het improviseren. Janssen heeft een speciale voorliefde voor de (opzettelijke) blunder, de hapering, het doorbreken van het aanvankelijk ingezette stramien. (Janssen speelt ook het liefst op een niet gestemde piano) Er is een vanzelfsprekende interactie met zijn broer Wim Janssen op de drums met wie hij als 60 jaar samenspeelt. Er is een mooie documentaire over de broers Janssen, waarin zij vertellen over hun voorliefde voor `stupid music’ . Bij hun ouders stond in de platenkast een grote diversiteit aan muziek variërend van Jodelmuziek tot Beethoven. Dat legde de basis voor hun niet hiërarchische interesse in de muziek. Contrabassist Ernst Glerum is collega van Guus Janssen in het ICP orkest. Hij is een bijzondere bassist. Hij won in 2009 de Boy Edgarprijs en, in het juryrapport stond o.a. het volgende: Ernst Glerum neemt geen genoegen met de traditionele dienende rol van de bas. Zowel in de kleine als de grote bezettingen waarin hij speelt, heeft hij met muzikale partners te maken die van hem als bassist meer vragen dan de muziek te verankeren. Hij kan de muziek met zijn spel ook heel goed laten kantelen of schuiven. Hij speelt gedistingeerd én kan tegelijk subversief zijn. Dit trio speelde voor het eerst samen in het BIM huis op het oudejaarsconcert.

 

 

 

Trio Janssen, Glerum & Janssen bestaat uit:

Guus Janssen - orgel, piano
Wim Janssen - drums
Ernst Glerum - contrabas

Muzikale voorpret

Guus Janssen
Ernst Glerum

Neco Novellas (solo) - 13 december

 

Neco Novellas (zang & gitaar) uit Mozambique presenteert zijn eigen liedjes, waarin verschillende invloeden uit verschillende Afrikaanse tradities, Braziliaanse muziek en jazz worden gecombineerd.

Neco (geboortenaam Anselmo) groeide in Mozambique als lid van de Chopi-stam die beroemd is om zijn timbila-muziek. Van jongs af aan was Neco ondergedompeld in muziek. Het ontdekken van verschillende geluiden hoorde bij het opgroeien. Thuis, op school, in de kerk en in de natuur. Deze muzikale ervaring bracht Neco naar Maputo, Zuid-Afrika, Portugal (om klassiek gitaar en zang te studeren) en naar het Codarts conservatorium in Rotterdam, Nederland.

Zijn muzikale stijl ontwikkelde zich door een nieuwsgierigheid naar klanken. Hij werd beïnvloed door Afrikaanse muziek, klassieke muziek, folk, jazz en improvisatie, waardoor hij zijn eigen unieke sound creëerde. Neco heeft vijf albums geproduceerd, talloze concerten gegeven door heel Europa, Afrika en Latijns-Amerika met zijn familieband Neco Novellas en werkt samen met diverse artiesten zoals het Rotterdam Jazz Orchestra, Mathilde Santing, Tanja Kross en Ernst Reijseger. Neco is permanent op zoek naar nieuwe manieren om zijn fascinatie voor klanken vast te leggen en te vertalen.

Neco Novellas (solo) bestaat uit:

Neco Novellas - gitaar & zang

Muzikale voorpret

Neco Novellas